Asteria's - Magisch - Nieuws der Seizoenen

zondag 29 augustus 2021

Asteria's Herfstnieuws

 


De herfst... vraagt om voorbereiding op de toekomst:
wijs zijn als het gaat om verzamelen en bewaren. 
Maar de herfst vraagt ook om leren loslaten: erkennen dat schaarste iets moois heeft.

- B.W. OVERSTREET(1947)

 Het zachte nagloeien in September helpt je eraan herinneren dat het onderscheid tussen tegenspoed en een nieuwe start soms moeilijk te zien is. Laat je door de wisseling der seizoenen voorzichtig wegwijs maken in de levenswijsheid dat elk nadeel zo zijn voordeel heeft. We gaan verhalen uitwisselen over mythische vrouwen... de verborgen hoogtijdagen van het hart in acht nemen... heilzame daden van barmhartigheid verrichten... knusse dutjes doen op geurige kussens, aan zinnelijke nukken en grillen toegeven op dagen vol appelbollen. Dus leid jezelf met je volkomen verklaarbare verlangens vooral in bekoring. De enige zonde die je kunt begaan is een dag doorbrengen zonder verlangens en de nacht ingaan zonder dankgebed.

Bloemenmagie deze herfst

In het najaar gaat het meestal om de oogst. Dit kan zijn wat je begin dit jaar hebt gezaaid, zoals nieuwe plannen. Een prima tijd om hierbij stil te staan. Hoever ben je gekomen, wat heb je bereikt.
Maar hier ga ik het over de oogst van zomerbloemen en kruiden hebben en wat je ermee kunt doen. Je kunt ze nu nog plukken.
Plus dat deze kruidenbrouwsels goed passen in het heksen seizoen. 

In de Middeleeuwen wilden de vrouwen hun kussens met geur kruiden om zich van zoete dromen te verzekeren. Hop was al in de zesde eeuw een betrouwbare kussenvulling.
Mijn eerste aanrader is een geurend hoofdkussen. Sterke geuren dicht bij je gezicht geven echter een te grote prikkel en kunnen je zelfs wakker houden, hoe aangenaam ze ook mogen zijn. Bovendien kunnen specerijen en kruiden, ook als ze fijngemalen zijn, nogal korrelig zijn wanneer je je gezicht er rechtstreeks tegenaan vlijt. Een ideaal slaapkussentje maak je van een simpele overtrek met losse kruiden die je onder je normale hoofdkussen legt. Doordat gedroogde kruiden en bloemknoppen hun geuren steeds opnieuw afgeven wanneer ze geplet worden, wordt de geur elke keer dat je je hoofd op het kussen legt of je omdraait weer geactiveerd.
Laat aan een van de rechte zijden van twee aan elkaar genaaide simpele herenzakdoeken, of lappen katoen, een paar centimeter open, zodat je ze met het slaapmengsel kunt vullen. Vul ze met kruiden naar keuze, en naai het omslag daarna dicht. Naai aan drie kanten een kussensloopje van een katoenen of linnen stofje dat er wat leuker uitziet dicht, doe daar je slaapkussentje in en naai ook dat dicht, zodat je je beddengoed beschermt tegen het fijne poeder dat door de stof heen komen.
Je kunt, als je twee linkerhanden hebt wat naaien betreft, het hoofdeinde van je bed ook een geurtje geven door je kruiden in het voetje van diverse katoenen kindersokjes te stoppen, en die vervolgens aan een ‘waslijntje’ in de buurt van je hoofdkussen op te hangen. Of je legt je kruiden in het midden van een paar mooie zakdoeken, pakt de punten bij elkaar en bindt ze dicht met een lintje. Vervolgens hang je de zelfgemaakte kruidenzakjes aan je bed-ombouw en als je gaat slapen knijp je er even in om de geuren vrij te laten komen. 

En dan nu de recepten.

Bij alle instructies voor het maken van slaapkussentjes die er in de loop der eeuwen verschenen zijn, komen een stuk of zes bloemen, kruiden en specerijen steeds opnieuw terug: rozenknoppen en -blaadjes, lavendel, kruidnagels, rozemarijn, pepermunt en citroenkruid. Ze hebben allemaal een ontspannende werking en hebben - waarschijnlijk niet toevallig - ook de reputatie over desinfecterende eigenschappen te beschikken. Met name lavendel en pepermunt zijn legendarisch vanwege hun muggen-verdrijvende werking. Die muggen waren natuurlijk een van de vele redenen dat je wakker lag! Iriswortel, of viooltjeswortel, ruikt zoals de naam al zegt vaag naar viooltjes en is een bescheiden maar wel belangrijk bestanddeel, omdat het als fixeermiddel werkt en de andere geuren waarmee het gecombineerd wordt versterkt. Het is verkrijgbaar bij kruidenwinkels.

Maal de droge ingrediënten met behulp van een stamper fijn in een vijzel, of maak je eigen stamper van de ronde plastic dop van een potje keukenkruiden met als vijzel een ronde glazen of porseleinen schaal. Niet stampen; maak duwende en draaiende bewegingen, als bij het afwikkelen van je voet onder het lopen, voor een zo fijn mogelijk poeder. Is het niet heerlijk, dat gevoel een middeleeuwse alchemist te zijn? Gebruik vervolgens een plastic vorkje of een houten spatel, bijvoorbeeld het stokje van een ijsje, om de essentiële olie er grondig doorheen te roeren. Berg het mengsel een paar weken op in een fles die je op een koele, donkere plek wegzet, en schud hem elke paar dagen om de olie opnieuw te verdelen. Lepel het mengsel vervolgens in je kruidenzakjes.

Lavendel-rozenmengsel

Je hebt nodig

  • 2 eetlepels gedroogde lavendel
  • 2 eetlepels gedroogde rozenblaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 eetlepel iriswortel 
  • 1 druppel essentiële rozenolie
  • 1 druppel essentiële lavendelolie

Rozemarijn-citroen-muntmengsel

Je hebt nodig

  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
  • 2 eetlepels gedroogd citroenkruid
  • 2 eetlepels gedroogde pepermunt
  • 1 eetlepel fijngemalen gedroogde citroenschil


Kleurenmagie en de kracht van (herfst)kleuren

Voor mij is de herfst een vooral warme kleuren seizoen. Het is heerlijk om je in deze periode met deze kleur te verbinden en zeker als je een herfsttype bent. Klik op de afbeelding om te weten waarom.

Wil je zelf meer over kleuren weten of professioneel Kleurencoach worden, dan kun je deze beroepsopleiding bij mij met heel veel extra’s volgen. Ook deze geef ik individueel en aangepast op jouw beroep of interesses.
Klik hier om meer hierover te lezen.

Nog even aandacht voor verschillende individueel cursussen voor jouw krachtige magisch intuïtieve en spirituele ontwikkeling. Meer Magische lessen lees je hier voor bijvoorbeeld een mooie Tarot opleiding of om de Heks in je wakker kussen en nog veel meer.

Verder wil ik ook even aangeven dat je maandelijks over de Boommanen magie en andere inspiraties in mijn leerzame blogs kunt lezen en maak vooral gebruik van de vele tips.

Dan zijn er nog de komende maanden twee mooie jaarfeesten te vieren.

Dat zijn 21 september: Alban Elfed of Mabon


En op 1 november Samhain

Lees meer informatie door op de afbeeldingen te klikken.

 

Informatie & Inspiratie?

Wil je tot het herfstnieuws geïnspireerd blijven? Volg of like mijn facebookpagina.

Of wil je me iets vragen? Dat kan via deze link, klik hier

Een speciale Winternieuwsbrief verschijnt eind november.

 


Fijne herfst en tot ziens!