Asteria's - Magisch - Nieuws der Seizoenen

zondag 29 mei 2022

Asteria's Zomernieuws

 

Het hiernamaals werpt het heden een verloren en betoverd ogenblik in de schoot, als voorproefje van wat nog komen zal...

Een mystieke wereld, die je betreedt zodra je voet zet op je eigen voordeurstoep.

- Ethelind Fearon (1946)

 

Voor het geval je het nog niet gemerkt hebt: het gras staat er prachtig bij en de tuin is een overdaad van kleuren. In de lucht hangt de frisse geur van vrijheid, geen mens die let op wat jij doet. Laat de achterdeur open, zet de sproeier aan en waag je in je blootje. Geniet van wat onaf is, de improvisatie, het glorieus onvolmaakte. Dompel je onder in de zomerkoninkjes en maak je onvolkomenheden het hof. Blijf heerlijk hangen in de schemering van een zomeravond, dans mee met de vuurvliegjes en knipoog naar de volle maan. Geloof in midzomermagie. Bottel een laatste - en eerste - redmiddel van rozige zuchten, smeer je lekkere toet vol met heerlijke slagroom. Maak van elke dag een penseelstreek die de onvergelijkelijke schoonheid van jouw stilleven onthult. Ogenblikken die je ooit gewoon vond, zijn nu vol van genade.



De Roos en de dood.

Deze nieuwsbrief heb ik opgedragen aan mijn moeder die op Moederdag 8 mei 2022 overleed op 89-jarige leeftijd. Zij was niet alleen mijn moeder maar mijn beste vriendin. Een hele sterke vrouw, die veel heeft meegemaakt. Wij waren erbij tot op het einde. Rozen waren haar lievelingsbloemen. Logisch dat rozen rond haar stonden en met de rozenblaadjes een pad hebben gemaakt voor haar overgaan.

 

Vorig jaar beschreef ik in zomernieuws uitgebreid over de roos. Nu vul ik wat wetenswaardigheden aan met de Damastroos of de Damascusroos.


 

Damastroos – Rosa x damascena

De geslachtsnaam ‘Rosa’ betekent uiteraard ‘roos’. Deze naam kan worden teruggeleid tot het Griekse woord rhódon. De soortnaam damascena is een aanduiding voor de oriëntaalse afkomst van de bloem, en betekent ‘uit Damascus’. Het x-teken in het midden geeft aan dat de Damastroos een hybride is, een kruising. Onbekend is echter tussen welke twee rozen dat geweest is.

In de oudheid bekleedde de Roos een heel belangrijke plaats in de mythologie. Over het ontstaan en de kleur van die goddelijke bloem, bestaat er een waaier van mythen en legenden.

 

Dat de Koningin der Bloemen ook een belangrijke rol speelt bij begrafenisrituelen kan op het eerste gezicht misschien enige verwondering wekken, maar wordt ook wel begrijpelijk als men weet dat de Roos ook wordt verbonden aan de wederopstanding. De Oude Grieken en Romeinen hadden inderdaad de gewoonte om hun doden en hun graven te bestrooien met Rozen. Elke meimaand offerden de Romeinen, gerechten met Rozen aan de schimmen van de doden.


In de 14de eeuw werd de Damastroos of Damascusroos vanuit Perzië naar Europa gebracht. De etherische olie uit de bladeren werd toen nog niet gedestilleerd maar het aroma werd gewonnen door de bloemblaadjes in olie te macereren of in dierlijk vet. 

Tussen 1582 en 1612 werd Roos Otto (etherische rozenolie) ontdekt, dit wordt verteld in twee geschriften van de Grootmogol van India.


De gezondheidsvoordelen van etherische olie van rozen kunnen worden vandaag de dag toegeschreven aan eigenschappen als antidepressivum, ontstekingsremmend, antiseptisch, krampstillend, antiviraal, afrodisiacum, adstringerend (slijmoplossend) bacteriedodend, helend en zuiverend.

 

Rozenolierecept: tegen depressie

150 ml water

3 druppels rozenolie

2 druppels lavendelolie

Dit recept is gebaseerd op een aroma diffuser met een inhoud van 150ml.

 

Magie

Krachten: Liefde, Psychische Krachten, Genezen, Liefdesvoorspellingen, Geluk, Bescherming

Gebruik

Rozen worden al heel lang gebruikt in liefdesmengsels, de bloem wordt ook al eeuwenlang in verband gebracht met de liefde. Een kroon van Rozen kan gedragen worden tijdens het uitvoeren van liefdesrituelen. Ook kan men een enkele roos op een altaar plaatsen als een krachtige hulp bij liefdeszaken. Rozenwater kan worden toegevoegd aan liefdesbaden.

Rozenbottels kunnen aan een draad worden geregen en gedragen om de liefde aan te trekken. Een thee van Rozenknopjes, gedronken voor het slapen, geeft voorspellende dromen. Om de romantische toekomst te kunnen ontdekken, namen vrouwen vroeger drie groene Rozenblaadjes en gaven ieder de naam van een geliefde. Degene die het langst groen bleef was de gelukkige. Rozenblaadjes en – bottels worden ook gebruikt in genezende bezweringen en mengsels. Een doek doordrenkt van Rozenwater op de slapen geplaatst zal hoofdpijn verdrijven.

Rozenblaadjes door het huis gestrooid geven rust. Zo ook op het bed na het overlijden zuivert het overgaan. Heel oud gebruik.

Rozen in de tuin trekken elfen aan.


Er is natuurlijk nog veel meer over de roos te vertellen en zeker rond overlijden. 

In mijn heksenopleiding: de schaduw van de heks, gaan veel lessen over de magie rond het overlijden

 

Vier het leven, vier de seizoenen!

Dan zijn er nog de komende maanden twee mooie jaarfeesten te vieren.

Dat zijn 21 juni: Alban Hefin, Litha of midzomerviering



En op 1 augustus Lughnasad.



Lees meer informatie door op de afbeeldingen te klikken.

 

Workshops, Vieringen en bijeenkomsten.

Op mijn website staat geen agenda meer, maar wel een overzicht van leuke lessen en oefenochtenden aangevuld met veel extra’s rond het betreffende onderwerp.

Dit is bedoeld voor (ex)cursisten te oefenen, bij te scholen en ervaring op te doen.


Klik op de afbeeldingen.


Informatie & Inspiratie?

Wil je tot het herfstnieuws geïnspireerd blijven? Volg of like mijn facebookpagina.

Of wil je me iets vragen? Dat kan via deze link, klik hier

De Herfstnieuwsbrief verschijnt eind augustus.


Fijne zomer en tot ziens!